Slovensko príde pre pákovanie o peniaze, varuje Sulík

07.11.2012 Bratislava

Bratislava 7. novembra (TASR) - Súčasná kapacita trvalého eurovalu v objeme 500 miliárd eur nebude podľa slov šéfa opozičnej SaS Richarda Sulíka postačujúca. Iba španielske banky budú potrebovať 100 miliárd eur, španielsky štát 300 miliárd eur, pričom sa ešte aj Slovinsko spomína ako krajina, ktorá bude žiadať o pomoc.

"Je reálna hrozba, reálne riziko, že peniaze trvalého eurovalu nebudú stačiť," upozornil dnes v rozprave k opozičnému návrhu o Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS). Ďalej vysvetlil, že Brusel práve z tohto dôvodu prichádza s novým návrhom, cez ktorý sa má zmeniť ručenie za nakúpené dlhopisy členských štátov eurovalom.

V súčasnosti ručí euroval za celú sumu dlhopisov, ktoré nakúpi, keďže môže kupovať iba do výšky svojej kapacity. Následne pri poklese hodnoty dlhopisov prichádzajú o svoje zdroje aj jednotlivé krajiny zainteresované v eurovale. "O celú túto sumu prídu krajiny, až keď dlhopis klesne na úplnú nulu," dodal.

Sulík kritizoval zmenu, takzvané pákovanie. To umožní, že euroval nebude nakupovať dlhopisy iba do výšky svojej kapacity, ale do objemu 2 biliónov eur, pričom ručiť bude iba za prvých 500 miliárd eur. "Stačí teda, ak dlhopisy klesnú na 75 % hodnoty a my v tom momente prídeme o všetko," zdôrazňuje.

Práve z tohto dôvodu opoziční poslanci z SaS a OĽaNO navrhujú výraznejšie právomoci pri rozhodovaní o navýšení EMS pre parlament. Ten by tým získal možnosť rozhodovať o súhlase s hlasovaním Slovenska v EMS o navýšení financií prostredníctvom súkromného sektora zapojením jeho kapitálu.
 

Vyberte región